5 ting du ikke viste om kondomer


Kondomer er den enkleste og mest effektive formen for prevensjon og beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer vi kjenner til. At kondomet finnes i mange størrelser, former, farger og smaker er noe de fleste vet. Her har derimot samlet noen ting du antagelig IKKE visste om kondomet.

Jeanette Parisot, som har forsket på kondomer og skrevet en bok om emnet, hevder at kondomet er funnet i hulemalerier som er 15.000 år gamle. Hvorfor de ble benyttet er naturlig nok svært usikkert, det kan like gjerne ha vært et ledd i en religiøs handling som et forsøk på å forhindre graviditet.

Kondomer kunne tidligere bare fås fra lege. Det fantes en detaljert 12-trinns produksjonsmåte for kondomer, laget av sauetarm. Dette var kostbare greier og naturlig nok ble et kondom benyttet igjen og igjen. På samme tid var det kun mulig å få kondomer etter å vært hos legen. Og det var bare menn som kunne få, slik at de kunne beskytte seg mot sykdommer når de besøkte prostituerte. Kvinner kunne ikke få for å forhindre uønsket graviditet.

De eldste latexkondomene vi kjenner til er fra 1855 og ble funnet i England. Hensikten med dem, var å sinke spredningen av kjønnssykdommer blant soldater under borgerkrigen.

Den eldste kondomautomaten skriver seg tilbake til 1928 og er fra Tyskland. Kondomautomaterhar siden den gang forårsaket mye debatt, spesielt i USA, hvor tankegangen gjerne er at dersom du ikke har sett et kondom, så har du heller ikke tenkt på muligheten for å ha sex. Kondomautomater er fortsatt delvis forbudt i flere stater i USA.

Det neste steget for kondomet, er å smøre inn penis med en gelé som tørker og etterlater en tynn hinne som knapt verken sees eller føles. Flere kliniske forsøk med et slikt kondom er utført, men noen godkjenning er foreløpig ikke på plass.

Bruket av kondom varierer voldsomt verden rundt. Den største forbruker av kondomer er Japan; kondomet står for 80% av bruken av prevensjon. Til sammenligning er bruken ca. 0% i Somalia. Der kan man bli straffet med pisking for bruk av kondom, eller forsøk på å selge kondomer.

Den katolske kirken er fortsatt motstander av bruk av kondom og mener at man utelukkende skal ha sex for å få barn. Dersom man ikke ønsker barn, får man simpelthen la være å ha sex.

Kilde: askmen.com

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg